Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Vallen

Een val is steeds vaker fataal, maar daar is op jonge leeftijd al iets aan te doen

Een val is steeds vaker fataal, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorig jaar overleden 7000 mensen, vooral kwetsbare hoogbejaarden, binnen een maand aan de gevolgen van een valpartij. Het aantal mensen dat overlijdt doordat ze per ongeluk vielen, struikelden of uitgleden is ten opzichte van 2022 met 12 procent gestegen en is bijna 4x zoveel als 20 jaar geleden. Vooral onder 90-plussers en mensen die in een verpleeghuis wonen neemt het percentage overledenen door een val toe.

Langer thuis wonen
Volgens VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie, is langer thuis wonen door hoogbejaarden een van de oorzaken dat het aantal fatale valpartijen stijgt.

VeiligheidNL pleit met het oog op de toenemende vergrijzing, de druk op de ouderenzorg en de oplopende zorgkosten voor meer preventie. Juist jonge 65-plussers kunnen maatregelen treffen om hun kwaliteit van leven voor de lange termijn te behouden. Dat begint bij het in kaart brengen van je valrisico, bijvoorbeeld door de online valrisicotest in te vullen. Want ben je eenmaal gevallen, dan is de kans op een nieuwe val groter. En het risico op een val neemt alleen maar toe naarmate je ouder wordt. Je spierkracht en je balans worden minder met de jaren.

Jong beginnen
De beste preventie is om al op jongere leeftijd te zorgen dat je fit en vitaal oud wordt. Zorg dat je goed je spierkracht en balans blijft trainen. Vallen is niet normaal en hoort ook niet bij gezond ouder worden

Door dertig minuten per dag te bewegen en krachttraining en evenwichtsoefeningen te doen, is al veel leed te voorkomen. Ook goede schoenen en indien nodig een bril met de juiste sterkte zijn belangrijk. Net als kleine aanpassingen thuis, zoals het vastmaken van kabels en snoeren, een antisliplaag onder vloerkleden, genoeg licht en geen spullen op de trap leggen. Daarnaast adviseert VeiligheidNL om minimaal eens per jaar de medicatie met de huisarts door te nemen. Bijvoorbeeld bloeddrukverlagers kunnen duizeligheid veroorzaken en zijn niet altijd nog nodig.