Terugblik 2016 en vooruit kijken naar 2017
2017 is al weer in volle gang. Kerst lijkt alweer een jaar geleden.
Een kleine terugblik op 2016:
Fysiotherapieafdeling loopt gladjes en gesmeerd ondanks de negatieve berichtgeving t.a.v. administratieve druk. Wij hebben er nog steeds plezier in. Vorig jaar een groei van ruim 11% in aantal behandelingen.
Voor Revalidatie Centrum Evers was het een druk jaar; nieuwe locatie, wisseling van revalidatiearts, uitbreiding van het team met een kok (kookworkshops met diëtiste/voedingsdeskundige/ kok) en PMT (psychomotore therapie = kruising tussen fysio en haptonoom gericht op lichaamsbesef).
Prachtig is het te zien hoe mensen die in de knoop met zichzelf zitten, hun leven laten leiden door moeheid en pijn, uiteindelijk weer een stuk van de regie van hun leven weer in eigen hand krijgen. Dat ze weer bezig zijn met zaken die ze wel willen in plaats van zaken die ze niet willen na zo`n revalidatieperiode.
Mijn droom is dat we deze curatieve revalidatietrajecten (herstellen-behandelen als het fout zit) kunnen gaan toepassen in preventietrajecten (voorkomen dat het fout gaat).
Met als motto: Gezond lichaam, gezonde geest en gezond eten.
Daar gaat mijn hart harder van kloppen. Voorkomen in plaats van genezen.
De verschuiving van tweede lijn richting de eerste lijn is al aan de gang. Enkele ziekenhuizen besteden hun “light” revalidatietrajecten uit aan zelfstandige behandelcentra (ZBC`s).
Reden: lange wachttijden voor de patiënten met chronische pijn en vermoeidheid. Steeds meer behandelingen kunnen prima in de eerste lijn.
Wat willen we in 2017:
Voor de fysiotherapie:
Nog beter worden, nog meer aansluiten bij de wensen van onze patiënten door onze competenties uit te werken. Dus eigenlijk: hoe is mijn gedrag naar mijn patiënt en mijn collega? En hoe verbeter ik dat?
Nog beter onze plek en kwaliteiten herkennen.
Voor Revalidatie Centrum Evers:
Naast hulp blijven bieden voor patiënten met chronische pijn en vermoeidheid willen we meer aandacht voor herstel voor oncologie patiënten en “oude” NAH-patiënten.
Indicatie: patiënten die vastlopen, overal zijn geweest zonder goed resultaat en zelf gemotiveerd zijn voor verandering van hun leven.
– keurmerk behalen in 2017
– Samenwerking met Klimmendaal verder uitbouwen
– Klaar zijn om een contract bij de verzekeraars aan te vragen.
– Verbinding met ziekenhuizen vergroten.