Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Pijn in de rug

Als je zonder aantoonbare ziekte of beschadiging lage rugpijn hebt is er meestal niets ernstigs aan de hand.

De oorzaak van pijn in de rug

model wervelkolom en bekkenPijn in de rug is de meest voorkomende bewegingsklacht. Ongeveer 80 tot 90 procent van alle volwassenen heeft weleens last van rugpijn, met of zonder uitstraling naar billen of benen. Pijn in de rug die begint tussen het twintigste en vijftigste levensjaar, ontstaat vaak door het te vaak gebogen houden van de rug, bijvoorbeeld bij tillen. Rugpijn kan mede veroorzaakt worden door langdurige stress, bijvoorbeeld bij problemen op het werk, het verlies van jouw baan, langdurig slaaptekort, het verlies van een dierbare of problemen in de familie. Je belast jouw rug dan misschien nog hetzelfde, maar doordat je minder aankunt (belastbaarheid), kun je toch rugpijn krijgen. De één krijgt last van de darmen, de ander van de maag en weer een ander last van de rug. Bij slechts 5 procent van alle rugpijnen is er sprake van een ernstige rugaandoening. De overige rugklachten zijn vaak eenvoudig te verhelpen.

Anatomie

De wervelkolom is bij de mens opgebouwd uit zeven nekwervels, twaalf borstwervels, vijf lendenwervels, vijf heiligbeenwervels en het staartbeen. De wervels zijn van elkaar gescheiden door een tussenwervelschijf of discus. De wervels zijn gestapeld, het ruggenmerg loopt daar doorheen. Vanuit het ruggenmerg lopen er zenuwen die bijvoorbeeld de armen en benen aansturen.

Aandoeningen

Er zijn verschillende aandoeningen waardoor pijn in de rug kan ontstaan. Elke aandoening heeft zijn eigen specifieke oorzaak en ook zijn eigen klachtenbeeld. Door de plek waar de pijn zich in de rug manifesteert en het soort pijn, kan vaak al onderscheid worden gemaakt wat de oorzaak van uw rugpijn is.

De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Artrose

    Artrose is slijtage van het kraakbeen in de rug. In een gewricht komen twee of meer botten bij elkaar. Lees meer over artrose.

  • Aspecifieke rugklachten

    Als je zonder aantoonbare ziekte of beschadiging lagerugpijn hebt, is er meestal niets ernstigs aan de hand. Dit is ongeveer bij 90% van de mensen met rugpijn. Lees meer over aspecifieke rugklachten.

  • Bechterew

    De ziekte van Bechterew is een aandoening waarbij de gewrichten van het bekken en de wervelkolom ontstoken raken. Lees meer over Bechterew.

  • Bekkenverwringing of bekkenscheefstand

    Een standafwijking of blokkering van de SI-gewrichten geeft als gevolg een bekkenverwringing of bekkenscheefstand. Lees meer over een bekkenverwringing of bekkenscheefstand.

  • Hernia

    Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. De uitpuilende kern van de tussenwervelschijf kan op een zenuw drukken. Lees meer over hernia.

  • Scoliose

    Bij scoliose groeit de wervelkolom in een kromming opzij. Het is zelden dat een scoliose in zo’n grote mate aanwezig is dat deze rugklachten geeft. Lees meer over scoliose.

  • Spondylolysthesis

    Bij spondylolysis ontbreekt er een stukje in de boog van een rugwervel. Hierdoor kan de wervel naar voren glijden. Lees meer over spondylolysthesis.

  • Stenose

    Een stenose is een medische term voor ‘vernauwing’. Lees meer over een stenose.

Behandeling en herstel

Pijn in de rug komt bij 90% van de bevolking eens in het leven voor.  Bij ons vind je meerdere technieken om dit te behandelen. Wij hebben de volgende specialisten in huis:

– Dry needling – Manuele therapie
– Fysiotherapie – McKenzie-therapie
– KISS-therapie – Medical taping

 

Afhankelijk van jouw klachten kan de ene therapie beter aanslaan dan de andere therapie. Jouw fysiotherapeut zal inschatten waar jij het best mee geholpen bent.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

  • DD dash MM dash JJJJ

Kim Warning

Fysiotherapie
KISS therapie
Manuele therapie
Medical taping

k.warning@centrumevers.nl

“Een doorzetter, die niet snel van d’r stuk gebracht is.”

Testimonial

Dhr. Berto v.d. Bruinhorst (39) uit Lunteren

Fysiotherapie

“Voor het eerst kennisgemaakt met fysiotherapie. Het was meteen vertrouwd en de behandeling was professioneel. Alles ging in overleg en het resultaat mocht er zijn. Bedankt voor de fijne behandeling.”