Slijmbeursontsteking
Door overbelasting of een infectie kan de slijmbeursontsteking ontstaan: we spreken dan van bursitis.
De oorzaak van een slijmbeursontsteking
Door overbelasting of, in zeldzame gevallen, een infectie kan de slijmbeurs ontsteken: we spreken dan van bursitis. Een slijmbeursontsteking kan ook een symptoom zijn van een reumatische aandoening.
Anatomie
Een slijmbeurs is een glijlaag die ervoor zorgt dat de verschillende weefsels in het lichaam niet langs elkaar schuren. Door een slijmbeurs kan een gewricht bijvoorbeeld soepel bewegen. Vooral mensen boven de 30 jaar kunnen er last van hebben.
Klachten
Je hebt last van pijn en stijfheid. Soms kun je de heup moeilijk bewegen. Ook kun je rond de heup een zwelling zien of warmte voelen. De pijn kan uitstralen naar andere delen van het lichaam.
Behandeling en herstel
Meestal schrijft de huisarts ontstekingsremmers, pijnstillers en rust voor. In sommige gevallen kunnen er cortisoneninjecties gegeven worden. Heel soms wordt de slijmbeurs operatief verwijderd. In bepaalde gevallen wordt de slijmbeursontsteking door een bacterie veroorzaakt. We spreken dan van een septisch bursitis. Die moet snel behandeld worden met antibiotica. Vaak moet de ontsteking ook operatief gedraineerd (leeg laten lopen) worden.
Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten
- Rust kan de slijmbeursontsteking laten afnemen.
- Het tot rust brengen van de spieren middels massage en oefeningen kan ervoor zorgen dat de slijmbeursontsteking afneemt.
- Je kunt ontstekingsremmende medicatie nemen, informeer hiervoor bij de huisarts.
Direct een afspraak maken
Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!
Theodora Bouwman
“Een rustige en gedreven persoonlijkheid in haar vak en punctueel.”
Testimonial
Mw. Anoniem (55) uit Barneveld
“Voor mij was het onderdeel ergotherapie een eyeopener in het revalidatietraject. Niet zozeer het aanleren van fysieke manieren om met de klachten om te gaan als wel het indelen van je tijd op een dag. Hoe leer je je grenzen daarin te hanteren? Wanneer ga je over je grenzen heen? Hoe herken je die grenzen? Hoe kan je dat anders of beter doen? Voor mij was dit het onderdeel wat ik het meest zal gebruiken in de toekomst. Bedankt!”