Piriformis-syndroom
De oorzaak van het piriformis syndroom is in de meeste gevallen een verkorting of hoge spanning van de musculus piriformis.
De oorzaak van het piriformis-syndroom
De oorzaak van het piriformis-syndroom is in de meeste gevallen een verkorting of hoge spanning van de musculus piriformis. Hierdoor komt de onderliggende zenuw, de nervus ischiadicus klem te zitten waardoor er zenuwpijn op kan treden. Dit kan zich uiten in een zeurende en/of brandende pijn die uitstraalt van de bil naar het been en zelfs door kan stralen richting de voet.
Anatomie
De piriformis-spier ontspringt vanaf het heiligbeen en hecht aan op de grote rolheuvel van het dijbeen. Deze spier zorgt ervoor dat je het been naar buiten kunt draaien, zijwaarts kunt bewegen met het been en kunt strekken in de heup. Naast het maken van eerdergenoemde bewegingen zorgt de m. piriformis ook voor stabilisatie in de heup. Onder de m. piriformis loop een zenuw, de nervus ischiadicus. Deze zenuw stuurt de bovenbeenspieren aan.
Klachten
Door inklemming van de nervus ischiadicus kunnen er meerdere klachten ontstaan. Tintelingen in het been die uit kunnen stralen naar de voet. Stekende pijn vanuit de bil naar het bovenbeen. Pijn bij het zitten omdat er dan nog meer druk op de musculus piriformis komt te staan waardoor de zenuw extra wordt ingeklemd. Door inklemming kan ook de bloedsomloop verstoord zijn. Naast de klachten in bil- en beenregio kunnen er ook rugklachten optreden. Het menselijk lichaam beweegt namelijk in één keten. Op het moment dat er een verstoring zit in wervelkolom, heupen of bekken, dan kan dit ook invloed hebben op de spierspanning en spierlengte in de bilregio.
Behandeling en herstel
De behandeling kan bestaan uit het losmaken van de musculus piriformus door massage en een triggerpointbehandeling. Daarnaast kan dry needling toegepast worden alsook mobilisatietechnieken van het heupgewricht. Verder is het rekken van de bilspieren erg belangrijk.
Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:
- Je kunt de piriformis-spier rekken en hierdoor de spanning laten afnemen. Dit doe je door op je rug te gaan liggen met de benen gestrekt. Vervolgens pak je met één hand je knie beet en met de andere hand je onderbeen. Trek vervolgens beide handen naar jezelf toe, je zult dan rek op voelen komen in de bilspier. Doet dit 3×20 seconden per been en wissel links en rechts af.
- Je kunt met je bilspier over een tennisbal rollen en deze zo zelfstandig deels losmaken.
- Pijnstillers kunnen de klachten verlichten.
Direct een afspraak maken
Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!
Testimonial
Mw. Corrie Jansen (60) uit Barneveld
“Na de start van de behandeling ging het steeds beter. Na 3x op de plaat ging het prima. Nu na 5 weken voel ik me nog steeds geweldig. Geen pijn meer in nek en rug en van "restless legs" heb ik ook geen last meer! Ik gebruik nog wel steeds de zooltjes. In 1 woord: Geweldig!”