Heupdysplasie
Bij heupdysplasie is de kom van de heup niet diep genoeg.
De oorzaak van heupdysplasie
De ligging van de baby in de baarmoeder speelt een rol bij heupdysplasie. Bij een stuitligging in de baarmoeder komt heupdysplasie vaker voor. Daarnaast spelen erfelijke factoren een rol bij heupdysplasie. Deze aandoening komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens.
Anatomie
Het heupgewricht is een kogelgewricht. Tijdens het lopen en bewegen draait de heupkop rond in de kom van het bekken. Het draaien is mogelijk doordat op de kop en de kom een laag kraakbeen zit. Bij heupdysplasie is het heupgewricht onvoldoende ontwikkeld tijdens de zwangerschap. De kom van de heup is niet diep genoeg. Hierdoor kan de heup gemakkelijk ontwrichten.
Klachten
Het is belangrijk dat heupdysplasie in een vroeg stadium wordt ontdekt. Daarom wordt elke baby direct na de geboorte en tijdens het bezoek aan het consultatiebureau onderzocht. Als er vermoed wordt dat er sprake is van een heupafwijking, is aanvullend onderzoek noodzakelijk door middel van een röntgenfoto of een echo.
De volgende tekenen kunnen wijzen op een heupdysplasie. Een of beide benen kunnen minder gemakkelijk naar buiten worden gedraaid. Dit zal opvallen bij het verschonen van de luier. Tevens zijn er aan de achterzijde extra bilplooien zichtbaar of ongelijke plooien links en rechts. Het niet-symmetrische bewegingspatroon van de benen kan ook een teken zijn.
Behandeling en herstel
Bij een leeftijd van drie maanden geneest heupdysplasie vaak spontaan door middel van een behandeling met een beugel of bandage. Deze behandeling houdt de benen van de baby in een spreidstand. Hierdoor krijgt de heupkom een betere pasvorm in het gewricht.
Behandeling van heupdysplasie begint bij de leeftijd van 3 tot 6 maanden. Bij een ontwrichting van de heup is ziekenhuisopname noodzakelijk. De heupkop wordt weer teruggezet in de heupkom. Indien er weefsel tussen de heupkop en heupkom zit, is een operatie niet uitgesloten. Fysiotherapie wordt toegepast om de spieren rondom het heupgewricht te versterken, zodat het gewricht stabieler wordt.
Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:
- Door training kunnen de spieren sterker worden, zodat het gewricht niet zo gemakkelijk uit de kom schiet.
Direct een afspraak maken
Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!
Karin Evers – van Geffen
“Super vriendelijk en enthousiast naar iedereen.”
Testimonial
Mw. Lianne v. Dam (18) uit Barneveld
“Na mijn scooterongeluk ben ik geopereerd aan mijn knie. Ik heb sindsdien 2 á 3x per week moeten trainen om weer sterk te worden. In die afgelopen periode ben ik nog nooit met tegenzin gegaan en inmiddels werk ik weer als bloemist.”