Pijn in de heup
Pijn in de heup komt veel voor op alle leeftijden.
Anatomie
Het heupgewricht bestaat uit twee delen: de kom in het bekken en de kop van het dijbeen. Het is een kogelgewricht dat is opgebouwd uit een kop en een kom. De ronde kop van het dijbeen draait in de kom van de bekken. Het gewricht kent hierdoor veel bewegingsvrijheid en flexibiliteit.
Aan de voor- en achterkant van het gewricht zijn stevige gewrichtsbanden bevestigd. De banden maken het gewricht zeer stabiel en beweeglijk. De spieren rond de heup spelen een belangrijke rol bij het rechtop staan en lopen. Als deze spieren sterk zijn, is de stabiliteit groter.
Aandoeningen
Er zijn verschillende aandoeningen waardoor pijn in de heup kan ontstaan. Elke aandoening heeft zijn eigen specifieke oorzaak en ook zijn eigen klachtenbeeld. Door de plek waar de pijn in de heup zich manifesteert en het soort pijn kan vaak al onderscheid worden gemaakt wat de oorzaak van jouw heuppijn is.
De meest voorkomende oorzaken zijn:
-
Artrose
Artrose is slijtage van het kraakbeen in gewrichten. Lees meer over artrose.
-
Heupdysplasie
Bij heupdysplasie is het heupgewricht onvoldoende ontwikkeld tijdens de zwangerschap. De kom van de heup is niet diep genoeg. Lees meer over heupdysplasie.
-
Klikkende heup
Een klikkende heup wordt veroorzaakt door de beweging van een spier of pees over het bot. Lees meer over een klikkende heup.
-
Peesontsteking
Pezen bevinden zich aan het uiteinde van spieren en zorgen voor de aanhechting van de spieren aan de botten. Een pees kan gaan ontsteken en hierdoor pijnklachten veroorzaken. Lees meer over peesontseking.
-
Piriformis-syndroom
De oorzaak van het piriformis-syndroom is in de meeste gevallen een verkorting of hoge spanning van de musculus piriformis. Lees meer over piriformis syndroom.
-
Slijmbeursontsteking
Door overbelasting of een infectie kan de slijmbeurs ontsteken: we spreken dan van bursitis. Lees meer over een slijmbeursontsteking.
Behandeling en herstel
Bij pijn in de heup gaat het meestal om een spier- of peesblessures. Bij ons vind je hiervoor meerdere technieken om dit te behandelen. Wij hebben de volgende specialisten in huis:
– Dry needling | – Geriatrie |
– Echodiagnostiek | – Loopanalyse |
– Fietsmeting | – Manuele therapie |
– Fysiotherapie | – Sportfysiotherapie |
Afhankelijk van jouw klachten kan de ene therapie beter aanslaan dan de andere therapie. Jouw fysiotherapeut zal inschatten waar jij het best mee geholpen bent.
Direct een afspraak maken
Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!
David Hemstede
“Zijn doorzettingsvermogen en drive om te presteren op een positieve manier.”
Testimonial
Mw. P. Eskens (72) uit Barneveld
“Er wordt duidelijk aangegeven wat er gebeuren moet. Goed en duidelijk. Aardige fysio mensen. Niets te klagen.”