Oedeemklachten
Oedeem is de ophoping van vocht en eiwitten in een deel van het lichaam.
De oorzaak van oedeem
Oedeem kan ontstaan door een afwijking in het lymfesysteem zelf, die al bij de geboorte aanwezig is waardoor er minder vocht vervoerd kan worden. Een tweede oorzaak is dat er zoveel vocht in het weefsel zit, dat het goed functionerende lymfesysteem het vocht niet verwerkt krijgt. Ook een combinatie van beide is mogelijk. Op het moment dat iemand ernstig hartfalen heeft waardoor er minder pompkracht is, kan dit tot oedeem leiden.
Anatomie
Oedeem is de ophoping van vocht en eiwitten in een deel van het lichaam. Vocht circuleert continu door uw lichaam en bevat o.a. eiwitten. Het grootste deel van het vocht wordt afgevoerd door het bloedvatensysteem en maar een klein deel door het lymfesysteem. Het lymfesysteem is o.a. verantwoordelijk voor het transport en de afvoer van vocht en grotere moleculen, zoals eiwitten die niet door de bloedvaten opgenomen kunnen worden. Er bestaan verschillende soorten oedeem.
-
Lymfoedeem
Lymfoedeem wordt onderverdeeld in primair en secundair oedeem. We spreken van primair oedeem als het oedeem veroorzaakt wordt door een afwijking in het lymfesysteem zelf die al bij de geboorte aanwezig is. Bij secundair oedeem ligt de oorzaak van oedeem buiten het lymfesysteem. Het kan ontstaan na trauma’s, maar ook door een ernstige beschadiging van de lymfevaten en lymfeklieren. Dit gebeurt veelal na een ernstige verwonding of infectie of na een operatie waarbij lymfeklieren zijn weggenomen of na een periode van bestraling.
-
Veneus oedeem
Bij veneus oedeem functioneren de bloedvaten niet goed. Als gevolg hiervan verhoogt de druk in de bloedvaten en worden vocht en eiwitten vanuit de bloedvaten in het weefsel geperst. Er is dus sprake van een vergrote aanvoer van vocht voor het lymfesysteem. Dit komt o.a. voor bij hoge bloeddruk, spataderen en trombose.
-
lipoedeem
Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’. Het is een chronische aandoening van een abnormale toename van vet in de vetcellen dat vrijwel uitsluitend voorkomt bij vrouwen. In de meeste gevallen komt lipoedeem symmetrisch voor op de heupen en de benen. Opvallend is dat de voeten slank blijven. Soms komt het ook voor aan de armen. Vaak worden bij patiënten met lipoedeem andere klachten gezien zoals moeheid, pijn bij aanraking van de huid en snelle overbelasting. Dit is men zich meestal niet eens bewust. Door de aanwezigheid van vet is de afvoer van het oedeem door het lymfestelsel niet optimaal. Daardoor kan in de loop der tijd een combinatie ontstaan van lipoedeem en lymfoedeem: lymfo-lipoedeem.
Klachten
Door oedeem kan een lichaamsdeel zwaar, gestuwd en soms pijnlijk aanvoelen. Tevens kunnen bepaalde bewegingen moeilijk worden. In heftigheid kan het variëren van bijvoorbeeld ‘pitting oedeem’ (dikke voeten waar je een kuiltje in kunt drukken) dat ’s ochtends vaak bijna weg is en toeneemt in de loop van de dag naar een vaster oedeem: je kunt er bijna geen kuiltje indrukken en het neemt niet af tijdens het slapen.
Behandeling en herstel
De behandeling van lymfoedeem heet lymfedrainage. U wordt gedraineerd (soort massage) om het nog goed werkende deel van het lymfestelsel te stimuleren en te activeren, zodat het overtollige weefselvocht wordt afgevoerd. Vaak wordt drainage aangevuld met oefentherapie, zwachtelen of lymfetaping. Dit alles bij elkaar noemen we oedeemtherapie. Lees meer over oedeemtherapie.
Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:
- Beweging is heel belangrijk, omdat bij het aanspannen van de spieren er lichte druk wordt uitgeoefend op de lymfevaten waardoor deze harder gaan werken.
- Een therapeutische elastische kous kan helpen het vocht af te voeren.
Direct een afspraak maken
Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!
Theodora Bouwman
“Een rustige en gedreven persoonlijkheid in haar vak en punctueel.”
Testimonial
Anoniem (65) uit Barneveld
“Ik ben heel tevreden over de behandeling die ik heb gehad en heb er veel baat bij gehad.”