Dry needling
Dry needling is een behandelmethode die wordt toegepast bij de behandeling van myofasciale problemen.
Wat is dry needling
Dry needling is een behandelmethode die wordt toegepast bij de behandeling van stijfheid en pijnklachten in de spieren, ook wel myofasciale problemen genoemd. Kenmerkend voor deze problemen zijn de drukgevoelige en mogelijk pijnlijke plekken in de spieren.
Een cliënt met pijnklachten in de spieren heeft last van acute of zelfs chronische pijnklachten die vaak gepaard gaan met stijfheid of daadwerkelijke bewegingsbeperking. Wanneer de spieren te gespannen of, om welke reden dan ook, overbelast zijn, kunnen zich pijnlijke verharde plekken vormen: de triggerpoints. De spierproblemen kunnen vaak door een dry needling-therapeut worden verholpen. Het aandrukken van een triggerpoint wekt meestal dezelfde pijn op als waar de cliënt over klaagt, die pijn is daarom ook heel herkenbaar voor de cliënt. Niet alleen geeft dit aandrukken lokale pijn, maar kan het ook pijn in verder gelegen gebieden geven door uitstraling.
Bij dry needling gaat de therapeut door middel van palpatie op zoek naar de triggerpoints. Hij prikt de triggerpoint aan met een dunne, niet-holle naald. Hierdoor wordt een reflex opgewekt, waardoor de spier zich kort zal samentrekken en daarna ontspannen.
De klachten kunnen in relatief korte tijd verminderen of zelfs geheel verdwijnen. Van groot belang is dat factoren die de klacht in stand houden door de cliënt worden opgemerkt en herkend, zodat herhaling van de overbelasting in de toekomst kan worden voorkomen.
Dry needling is geen alternatieve geneeswijze en kan niet vergeleken worden met acupunctuur. Bij dry needling worden er in tegenstelling tot acupunctuur geen energiepunten of meridianen gebruikt om de aanprikpunten te bepalen.
In ons team hebben we een therapeut gespecialiseerd in TMD (temporomandibulaire dysfunctie). Deze kan klachten in de kaakregio behandelen met Dry Needling.
Tarieven
Bekijk de tarieven en vergoedingen hier. Wij hebben met alle zorgverzekeraars een contract. Fysiotherapie wordt vergoed uit de basisverzekering en/of de aanvullende verzekering (AV) indien de fysiotherapie medisch noodzakelijk is. De hoogte van de vergoeding verschilt per AV. De vergoeding hangt af van aandoening (chronisch of niet-chronisch) en leeftijd; ook speelt een rol of de therapeut staat ingeschreven in het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie.
Een behandeling duurt gemiddeld tussen de 20 en 30 minuten.
Bij een aantal chronische aandoeningen wordt fysiotherapie vanaf de 21e behandeling vergoed uit de basisverzekering. Op de chronische lijst ziet u om welke chronische aandoeningen het gaat. Bij vergoeding voor een niet-chronische aandoening speelt de leeftijd een rol.
Onder de 18 jaar worden maximaal 18 behandelingen vergoed uit de basisverzekering. Daarnaast geldt een vergoeding vanuit de aanvullende verzekeringen.
Direct een afspraak maken
Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!
Kelly Eijsing – Oevering
“Een zeer krachtige persoonlijkheid waar ze altijd vanuit werkt.”
Testimonial
Dhr. Jan van Zwetselaar (56) uit Barneveld
“Tijmen heeft mij een goede behandeling gegeven. Schouders, heupen, benen, hij is van alle markten thuis.”