Corona en restklachten..
Corona speel (momenteel) gelukkig een minder grote rol in ons leven. Toch zijn er nog steeds veel mensen die (langdurig) met restklachten lopen.
Drie maanden na besmetting met het coronavirus meldt vrijwel de helft van de mensen nog één of meerdere langdurige klachten. Afhankelijk van de definitie kreeg 20% tot 37% van de coronapatiënten te maken met het post-COVID-syndroom, ook wel Long-COVID (long staat voor langdurig in het Engels, niet voor het orgaan) genoemd (Bron NIVEL). De klachten die dan het meest voorkomen zijn vermoeidheid, concentratieproblemen en geheugenproblemen. Juist meer geestelijke klachten dus dan puur lichamelijke.
Hoe kan het toch dat relatief veel mensen zo veel klachten houden en waarom juist die klachten?
Een deel is mogelijk te verklaren binnen het belastings- en belastbaarheidsmodel.
Je belasting zijn de krachten die op je lichaam werken. Denk aan werkbelasting (zittend werk of zwaar lichamelijk werk), gezinsleven (alleenstaand of jonge kinderen), maar ook hoe lekker je in je vel zit, heb je stress of voel je je ongelukkig enz.
Je belastbaarheid is min of meer hoeveel je kunt hebben. Heb je een gezond sterk lijf? Een gezonde geest? Heb je nog overige klachten enz.
Als je belastbaarheid groter is dan je belasting dan zit je goed want je kunt immer meer hebben dan dat er van je gevraagd wordt. Dit is een gezonde situatie.
Mensen met covid komen tijdelijk in een situatie waarbij ze minder aan kunnen door de gevolgen van de ziekte. Dit is oké zolang je je belasting daarop aanpast en je lijf de tijd gunt om te herstellen. Doe je dit niet, dan wordt de belasting groter dan je belastbaarheid, je krijgt dus meer te verduren dan dat je aan kunt. Je kunt dit vergelijken met te zwaar sporten. Als je dit te snel weer doet, krijgt je lijf niet genoeg tijd om te herstellen. Zo kom je dus in een situatie waarbij je belastbaarheid steeds minder wordt terwijl je belasting gelijk blijft. Een gevaarlijke vicieuze cirkel waarbij de klachten mogelijk steeds meer worden totdat je echt niets meer kunt en wel moet rusten. Voordat je weer in een gezonde, klachtenvrije, balans bent, ben je vaak een lange tijd verder.