Blog kerstdiner
Het kerstdiner komt er weer aan. Gezellig met de hele familie aan tafel en lekker eten hoort hier vaak echt bij. Enkel al die kilo’s die er aan komen zijn niet zo fijn. Daarom bij deze een kerstdiner gebaseerd op mooie en gezonde producten door onze kok Merete. We hopen dat het je mag smaken!
Voorgerecht
Salade van veldsla, gerookte eendenborst walnoten en krenten in balsamico
4 personen ( amusesalade)
1 handvol veldsla
12 plakken gerookte eendenborst
1 handvol walnoten
1 handvol krenten
1 dl balsamicoazijn
Olijfolie, zout en peper
Snijd de veldsla in kleinere stukken. Snijd de gerookte eendenborst in kleine blokjes Hak de walnoten Kook de krenten in de balsamicoazijn, en laat inkoken tot een siroop Doe eerst een laagje veldsla in de bodem van een glaasje, doe daarna een laagje eendenborst blokjes, dan een laagje walnoten en een beetje van de balsamico krenten met siroop, herhaal dit nog een keer en serveer.
Hoofdgerecht
Geglaceerde kerst-ham
4 personen
600 kg ham gekookt
75 g marmelade
½ Eetlepel bruine suiker
1 theelepel grove mosterd
Verwarm de oven op 160 graden. Doe alle ingrediënten ( behalve de ham) in een kleine steelpan op middelhoog vuur en roer het mengsel tot het warm is. Bestrijk de ham ermee en zorg dat die goed bedekt is. Bak de ham ongeveer 30 min in de oven. Bedruip hem om de par min met het glaceersel tot het op is. Laat de ham een par min rusten voor je hem aansnijdt.
Ovenschaal met aardappelen, rode uien, appels en verse tijm
4 personen
8 grote aardappelen ( of 12 kleine)
2 rode uien
2 rode appels
Olijfolie, zout en peper
Verse tijm
Snijd de aardappelen door het midden, verwijder de schil van de rode uien en snij in 6 stukjes, laat de schil op de appels, snijd in 6 stukken en verwijder het klokhuis. Leg alles in de ovenschaal, meng alles goed met olijfolie, zout, peper en verse tijm. Bak in de oven bij 200 graden, ongeveer 30-40 min. Serveer warm!
Nagerecht
Apfelstrudel
12 personen
12 vellen Filodeeg
5 appels
1 eetlepel citroensap
75 g suiker
2 theelepels kaneel
4 eetlepels rozijnen
4 eetlepels grof gehakte walnoten
50 g gesmolten boter
Verwarm de oven op 180 graden. Meng de kaneel en de suiker door elkaar, schil de appels en snijd in kleine blokjes. Doe in een kom en besprenkel met citroensap en schep ¾ van de kaneelsuiker, walnoten en rozijnen er door. Neem een vel filodeeg ( dek de rest weer af met een vochtig theedoek) en bestrijk met boter. Schep wat van het appelmengsel vooraan op het filodeeg, vouw de zijkanten naar binnen en rol hem strak op . Bestrijk de bovenzijde van de filodeeg mat wat gesmolten boter.Leg de mini apfelstrudels op een bakplaat met bakpapier en bestrooi de bovenzijde met wat van de kaneelsuiker. Bak de appelrolletjes in ca 20 minuten knapperig en licht bruin. Serveer met vanille-ijs.
Centrum Evers wenst je fijne kerstdagen en een heerlijk kerstdiner toe!