Aan het woord hand- en polstherapeut Freek Hebing en zijn cliënte Jannie van Veelen
Aan het woord hand- en polstherapeut Freek Hebing en zijn cliënte Jannie van Veelen
Het spreekwoord luidt: een ongeluk zit in een klein hoekje. En dat klopt vaak…
In onze praktijk zie ik veel cliënten met een gebroken pols. Nu is dit gelukkig 9 van de 10 keer niet juist en blijkt het de onderarm te zijn die is gebroken en dat is echt gunstiger dan een breuk in een van de acht botstukjes waaruit de pols is opgebouwd.
Ik kom terug op het kleine hoekje… Daar zat ook mijn cliënte Jannie van Veelen op 8 maart van dit jaar. Haar logische schrik van een kind wat opeens de weg oploopt, een val van de fiets, een hoorbare krak en Jannie wist al dat het fout zat. Die is gebroken!
Door naar het ziekenhuis, even wachten, röntgenfoto, weer even wachten en daar is dan een arts met de bevestiging van de breuk. Het is een ‘nette’ breuk die gezet kan worden. Bij gecompliceerde breuken volgt vaak een operatie waarbij de onderarm in de juiste positie wordt gebracht en op de plek wordt gehouden door een T-vormig plaatje. Daar komen de Chinese vingers tevoorschijn, beetje erg veel pijnstilling en een paar hulpvaardige artsen die de gebroken delen van de onderarm (het spaakbeen of radius) weer netjes op elkaar krijgen. Vervolgens gelijk in het gips en de controlefoto. Als de delen in de juiste stand staan is het vier weken gips en dan weer een foto. Bij voldoende consolidatie (botaangroei) mag het gips eraf en begint mijn werk als handtherapeut. Dit is meestal vier tot zes weken na het ontstaan van de breuk.
Ik beantwoord eerst de vragen van de client. Ik merk regelmatig dat mijn cliënten het ziekenhuis verlaten met de opmerking ‘u mag er alles weer mee doen’. Dit mag je niet te letterlijk nemen. Het duurt echt nog even voordat de arm weer volledig belast mag worden. Naast de informatieverstrekking ben ik hoofdzakelijk bezig met het vergroten van de beweeglijkheid van de onderarm en pols. Bewegen is vaak erg moeizaam en dit heeft grote impact op de functie van de hand/arm en het herstel heeft vaak therapie nodig. Er is vaak sprake van een kleine restbeperking in de beweeglijkheid ten opzichte van voor de breuk maar de hand is daarmee wel weer helemaal functioneel.
Ik laat Jannie aan het woord en zij vertelt je meer over haar ervaring bij Centrum Evers.
Ik ben blij met de therapie die ik bij Centrum Evers krijg. Ik heb reuma, ben al wat ouder en dan valt het niet mee om een gewricht weer een beetje soepel én in beweging te krijgen. Mijn onderarm staat na het zetten nog iets scheef. Dat is jammer. Het gips heeft behoorlijk strak gezeten. Ik heb dat tot drie keer toe aangegeven in het ziekenhuis maar er werd helaas niets meegedaan. Mijn therapeut geeft aan dat het gelukkig niet heeft geleid tot meer klachten als bijvoorbeeld dystrofie.
Over mijn therapeut gesproken. Ik ben erg blij met de behandelingen van Freek. Hij geeft goede informatie en oefeningen voor thuis. Daarnaast zijn de behandelingen echt top.
Blij met hem, blij met het team van Centrum Evers.
Ik dank Jannie voor haar vriendelijke woorden en haar bijdrage aan dit cliëntverhaal.
Uiteraard hoop ik van harte dat je niet in het kleine hoekje terechtkomt maar mocht dit wel het geval zijn dan staat team Centrum Evers voor je klaar om je weer zo snel als mogelijk optimaal te laten functioneren!
Groet Jannie & Freek