Bekkenklachten na de bevalling
Bekkenklachten na de bevalling
Wanneer je bekken(gewrichten) of de bekkenbodem niet goed functioneren, kunnen pijnklachten en bewegingsproblemen optreden. Tijdens de bevalling komt er veel druk op het bekken en moet de bekkenbodem ver oprekken. Is er een knip gezet of ben je ingescheurd? Dan is er een grote kans dat de bekkenbodem hierbij beschadigd is. Bij een groot deel van de vrouwen hersteld dit nagenoeg vanzelf. Indien dit niet het geval is kunnen er verschillende soorten klachten ontstaan.
Bij welke klachten direct contact opnemen
Pijn aan het stuitje;
Pijnklachten in bekken/lage rug die niet vooruit gaan binnen een week.
Bij welke klachten contact opnemen na 6 weken
Bekken- en/of lage rugpijn die na de bevalling niet afneemt;
Ongewild urineverlies tijdens inspanning, lachen of hoesten (stress-incontinentie);
Plotselinge, hevige, niet te onderdrukken aandrang om te plassen (urge-incontinentie);
Ongewild verlies van ontlasting (fecale incontinentie);
Veelvuldig plassen, ook ’s nachts;
Het bij herhaling slechts moeizaam kwijt kunnen van ontlasting (obstipatie);
Klachten als gevolg van een verzakking van de blaas, baarmoeder en/of darm dit wordt ervaren als een zwaar gevoel in de bekkenbodem;
Pijn bij de gemeenschap.
Postpartum controle
Zes weken na de bevalling kan een postpartum controle worden ingepland. Tijdens deze controle wordt bekeken hoe jouw lichaam is hersteld en welke stappen er nog zijn te maken. We bekijken hierbij hoe de buikwand is hersteld (mogelijke diastase), hoe de bekkenbodem is hersteld en hoe de stabiliteit van het bekken is. Op basis van het onderzoek krijg je eventueel oefeningen mee voor thuis en kunnen we het hebben over opbouw van sportactiviteiten.