Scheuermann
De ziekte van Scheuermann wordt gekenmerkt door een vormafwijking van de borstwervels.
De oorzaak van Scheuermann
De oorzaak van Scheuermann is tot op heden nog onbekend.
Anatomie
De ziekte van Scheuermann of M. Scheuermann wordt gekenmerkt door een vormafwijking van de borstwervels met een verkromming van de rug als gevolg. De borstwervels worden hierbij wigvormig waarbij de achterkant een normale hoogte houdt en de voorkant als het ware ‘inkrimpt’. Dit proces voltrekt zich meestal in de pubertijd en stopt dan. De kromming blijft, maar wordt niet meer erger. Dit komt bij ongeveer 5% van de mensen voor, maar blijft vaak ongediagnosticeerd.
Klachten
De ziekte is vaak mild en geeft, behalve de toegenomen verkromming van de bovenrug, bij sommigen helemaal geen klachten. Bij anderen ontstaan er problemen zoals pijn, vermoeidheid en stijfheid bij lang statisch belasten. In extreme gevallen kan hart- of longproblematiek ontstaan of compressie van ingewanden.
Behandeling en herstel
Een orthopeed zal aan de hand van röntgenfoto’s of een CT-scan de ernst van de aandoening bepalen en controleren. Soms wordt een brace aangemeten om de vergroeiing trachten te reduceren. Alleen ernstige gevallen worden geopereerd. Fysiotherapie of oefentherapie richt zich onder andere met strekoefeningen op het optimaliseren van de houding en op het reduceren van compensatoire klachten in de nek en onderrug.
Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:
- Belastende activiteiten beperken. Activiteiten met veel en langdurige kromming zijn ongunstig. Vooral bij lang zitten ontstaat die neiging al snel.
- Activiteiten waar veel strekking in zit zijn aan te bevelen. Rechtop staan en zitten of zwemmen of yoga kunnen een goede invloed hebben.
Direct een afspraak maken
Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!
Testimonial
Mw. Rianne Ruitenbeek (50) uit Amersfoort
“Eindelijk klachtenvrij, dat wil zeggen geen nekklachten meer en ook geen tintelingen meer in de arm. Fijne praktijk. Je voelt je serieus genomen!”